Slaný závin "Banica" s bulharským jogurtem RODOPI

Ingredience pro 4-6 porcí: 

  • filo těsto - 500 g (ideální je originální bulharské filo těsto znamé jako "kori za banica")
  • bulharský jogurt RODOPI – 450ml
  • balkanský sýr - 200 g
  • mouka – 3 lžice
  • slunečnicový olej – 50 - 70 ml
  • 4 vajíčka
  • jedlá soda – 1/2 čajové lžíčky
  • olej nebo máslo na filo těsto – 50 g

 

Čas přípravy: 30 minut 

Recept krok za krokem:

Do hluboké misy rozbijte vajíčka, přidejte jogurt, slinečnicový olej a vše dobře promíchejte. V jiné misce smíchete jedlou sodu a mouku a až pak přidejte k vajíčkám. Míchejte dokud nebude směs úplně hladká.

Balkanský sýr jednoduše namačkejte vidličkou, nemusíte ho strouhat. Správný balkánský sýr se totiž špatně strouhá neboť je vlačný.

Filo těsto rozložte na stůl, pokropte roztaveným maslem nebo olejem, lžičkou posypte vaječnou směsí, přidejte hrstku balkánského sýru a srolujte, ideálně 2 vrstvy filo těsta. Hotovou ruličku vložte ve tvaru šneka do předem namaštěného pekáče tím, že začnete od jeho středu. Postup opakujte s dalšími platky filo těsta - tj. pokropit olejem, pak vaječnou směsí, posypat sýrem, srolovat do ruličky a ruličkou navázat na šneka v pekáči. Pokračujte až vám dojde filo těsto. Potom pokropte lehce celý závin olejem a zbylou vaječnou směsí rozložte na něj rovnoměrně. 

Závin, neboli "banicu" pečte v předem zahřaté troubě na 220°C do zlatova (tj. cca 30 - 40 min).

Banicu, po vytažení z trouby jemně pokropte vodou, přikrijte ji papírem na pečení a pod útěrkou ji nechte alespoň 15 min odpočívat. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.

Dobrou chuť!

Zpět do obchodu