Sladký závin s bulharským jogurtem RODOPI

Ingredience pro 4-6 porcí: 

  • filo těsto - 500 g (ideální je originální bulharské filo těsto znamé jako "kori za banica")
  • bulharský jogurt RODOPI – 450ml
  • 4 vajíčka
  • jedlá soda – 1 kavová lžíčka
  • máslo – 125 g
  • moučkový cukr - 3 lžíce
  • sodovka - 250 ml

Čas přípravy: 30 minut 

Recept krok za krokem:

Do hluboké misy rozbijte vajíčka, přidejte jogurt, cukr a jedlou sodu a vše dobře promíchejte. Míchejte dokud směs nebude úplně hladká.

Filo těsto rozložte na stůl a lžičkou posypte vaječnou směsí a srolujte, ideálně 2 vrstvy filo těsta. Hotovou ruličku vložte ve tvaru šneka do předem namaštěného pekáče tím, že začnete od jeho středu. Postup opakujte s dalšími platky filo těsta - tj. pokropit vaječnou směsí, srolovat do ruličky a ruličkou navázat na šneka v pekáči. Pokračujte až vám dojde filo těsto. Potom celý závin zalejte zbylou vaječnou směsí a rozložte na něj rovnoměrně kousky másla. 

Závin, neboli "banicu" pečte v předem zahřáté troubě na 200°C do zlatova (tj. cca 35 min).

Banicu, po vytažení z trouby polejte sodovkou a posypte moučkovým cukrem. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.

Dobrou chuť!

Zpět do obchodu