Sladký závin s bulharským jogurtem RODOPI

Ingredience pro 4-6 porcí: 

  • filo těsto - 500 g (ideální je originální bulharské filo těsto znamé jako "kori za banica")
  • bulharský jogurt RODOPI – 450ml
  • 4 vajíčka
  • jedlá soda – 1 kavová lžíčka
  • máslo – 125 g
  • moučkový cukr - 3 lžíce
  • sodovka - 250 ml

Čas přípravy: 30 minut 

Recept krok za krokem:

Do hluboké misy rozbijte vajíčka, přidejte jogurt, cukr a jedlou sodu a vše dobře promíchejte. Míchejte dokud směs nebude úplně hladká.

Filo těsto rozložte na stůl a lžičkou posypte vaječnou směsí a srolujte, ideálně 2 vrstvy filo těsta. Hotovou ruličku vložte ve tvaru šneka do předem namaštěného pekáče tím, že začnete od jeho středu. Postup opakujte s dalšími platky filo těsta - tj. pokropit vaječnou směsí, srolovat do ruličky a ruličkou navázat na šneka v pekáči. Pokračujte až vám dojde filo těsto. Potom celý závin zalejte zbylou vaječnou směsí a rozložte na něj rovnoměrně kousky másla. 

Závin, neboli "banicu" pečte v předem zahřáté troubě na 200°C do zlatova (tj. cca 35 min).

Banicu, po vytažení z trouby polejte sodovkou a posypte moučkovým cukrem. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení